CHIȘCĂ MOLDOVENEASCĂ
TIMP DE PREPARARE:
2 ore
DIFICULTATE: Ridicat
AI TREBUINȚĂ DE:
½ legătură de pătrunjel verde
IACA CE-I DE FĂCUT:
1
Scoate ușurel pielea orătăniei și păstreaz-o deoparte (fii cu mare băgare de samă să nu se perforeze. Poți folosi și un maț de porc). Dezosează carnea de pui cu grijă așa încât să folosești cât mai multă de pe oase cu putință (pieptul se scoate întreg). Puiul să fie musai din acela crescut natural ca cei din curte.
2
Toacă prin mașina de tocat carne jumate din pieptul preacinstitului Zdravăn Moldovenesc și toate celelalte bucăți rămase. Toacă și ceapa fin.
3
Încinge zdravăn o tigaie, pune nițel untdelemn și jumătatea rămasă din pieptul de pui tăiat cu măiestrie în șuvițe pe toată lungimea lui. Călește 4-5 minute până începe să capete culoare, scoate-l deoparte să se hodinească și pune ceapa în loc. După ce s-o înmuiat, adaugă orezu’ (nu fi cap sec să nu-l speli și zvânți oleacă mai întâi) și lasă-le încă 4-5 minute. Apoi, pune-le frumușel să se hodinească și adaugă toată carnea tocată, verdeața, sare, cimbru și piper după gust.
4
Întinde mai apoi pielea pe partea exterioară în jos, pune minunăția de compoziție și, deasupra, cocoțat bine, pieptu’ tras la tigaie. Rulează, da’ cască bine ochii să nu strângi prea tare puiu’ că trebe să se umfle orezul în el. Mai apoi leagă cu o ață ca și cum ai lega șnururile de la papuci.
5
Așază frumușel într-o oală și acoperă cu apă rece. Pune pe foc și când începe a clocoti, mai domolește flama și înțapă din loc în loc cu o scobitoare. Lasă-l să fiarbă la foc mic 1 oră – 1 oră jumate.
6
Când îi gata și sîmți că te ia leșinu’ de poftă, scoate și lasă la răcit. Poți servi astă minunăție după poftă, caldă sau rece și chiar trasă oleacă la tigaie.